90 jaar RWV – Vlissingen-Rotterdam

03-06-2018


Omdat de Rotterdamse Wandelsport Vereniging in 2018 negentig jaar bestaat was er een speciale wandeling bedacht waarmee de langeafstand wandelaars dit konden vieren. Op 1 juni werd er om exact 23:00 uur gestart aan een wandeling van totaal 160 km. De eerste etappe van 82 kilometer voerde van Vlissingen naar Burg Haamstede. Daar werd tot de volgende ochtend gedoucht, gegeten, geslapen en ontbeten. Op 3 juni werd om 4:00 uur gestart voor de tweede etappe van 79 kilometer van Burgh Haamstede naar Poortugaal. Het werd een mooi en bijzonder weekend.


96 wandelaars hadden eind 2017 aangegeven graag mee te doen aan de wandeling. Zij ontvingen in januari 2018 bericht dat zij allemaal mochten meedoen. In de maanden daarna werd de deelnemerslijst ingekort door afmeldingen om uiteenlopende redenen. Onwillige werkgevers en blessures waren de meest voorkomende redenen. Uiteindelijk stonden er 70 wandeltoppers aan de start in Vlissingen. Burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen sprak de deelnemers en vrijwilligers toe en wenste hen veel succes met de mooie wandeling. Hij had namelijk van Theo Klanke gehoord hoe de route er ongeveer uitzag. Vooral de lange lus om en door Vlissingen en een verzorging bij het monument van Michiel de Ruyter waren zeker de moeite waard meldde de burgemeester. Theo, zelf woonachtig in Vlissingen, en maker van de route ging voorop. Met een tempo van 6,5 km/uur werden de meters afgelegd. Van verzorgingspost naar verzorgingspost naar rust en verder. Bij die verzorgingsposten stond een uitgebreid team van de RWV de wandelaars steeds op te wachten met een buffet met eten en drinken. Zo alle wandelaars in enkele minuten bijkomen en zorgen dat ze weer verder konden. Bij de binnen rusten werd gecontroleerd of iedereen aanwezig was en ontving men een consumptiebon voor een drankje (of soep of een pastamaaltijd). Hieronder ziet u de rustverdeling die men te verwerken kreeg.

 

 Dag 1

Vlissingen

Burgh Haamstede

totaal afstand

tussen afstand

Vlissingen (Start)

WIK

0,0

0,0

vp1-1

Michiel de Ruyter, Vlissingen

9,3

9,3

vp1-2

Dishoekseweg, Koudekerke

18,3

9,0

Middelburg

Speeltuin ’t Zand

23,2

4,9

vp1-3

Zuidweg, Biggekerke

30,9

7,7

vp1-4

PP Hoge Hilt, Zoutelande

35,1

4,2

Westkapelle

Polderhuis, Westkapelle

40,0

4,9

vp1-5

Badstraat, Domburg

46,7

6,7

vp1-6

PP camping Oranjezon

53,8

7,1

Kamperland

Hotel Kamperduinen

60,4

6,6

vp1-7

Faelweg, Neeltje Jans

67,3

6,9

vp1-8

Duinpad, Burgh Haamstede

72,9

5,6

vp1-9

Opgang strand (einde fietspad)

79,3

6,4

Burg-Haamstede

Schouwse Boer

81,8

2,5

 

  Dag 2

Burgh Haamstede

Poortugaal

totaal afstand

tussen afstand

Burg-Haamstede

Schouwse Boer

0,0

0,0

vp2-1

Jan van Renesseweg, Renesse

7,5

7,5

vp2-2

Brouwerssluis, Brouwersdam

12,8

5,3

Ouddorp

Fam.Westhoeve,  Ouddorp

19,2

6,5

vp2-3

Vrijheidsweg, Ouddorp

27,7

8,4

Stellendam

Wapen van Stellendam

37,4

9,8

vp2-4

Brouwersdam/Haringvlietweg

42,9

5,5

vp2-5

Stationsplein, Hellevoetsluis

49,9

7,0

vp2-6

Zeedijk/Ruigendijk, Bernisse

55,5

5,6

Zuidland

Kerkweg, VV Zuidland

60,7

5,2

vp2-7

Hoornbaan, Spijkenisse

68,9

8,2

vp2-8

Vuurvlinderweg, Hoogvliet

73,5

4,6

Poortugaal (Finish)

PSV Poortugaal

79,0

5,6

 

Helaas, er waren toch de noodzakelijke uitvallers. Al na enkele kilometers was Ronald van Meensel de ongelukkige die in een greppel stapte en bij die val zich behoorlijk blesseerde. Verder wandelen vanuit Middelburg zat er niet in. De andere 69 wandelaars liepen de eerste etappen van deze wandeling uit. De medische begeleiding besloot dat het voor Paul Hollestelle uiterst onverstandig was verder te gaan. Hij ging zodoende na de maaltijd naar huis. De laatste twee uitvallers moesten in de loop van de laatste etappe opgeven om ergere blessures te voorkomen. Conditie was voor geen van de uitvallers de reden om uit te vallen. Ook het warme weer van de zondag en het zware duinen-parcours van zaterdag was voor niemand een reden om te stoppen. En dat verdient respect. De route van dag één werd door wandelaars de zwaarste Kennedymars ooit bestempeld. Of dat waar is, dat is natuurlijk een moeilijk vast te stellen feit. Bekijk de foto’s, en oordeel zelf. En, die tweede dag werd het warm en warmer. Juist op de plekken waar er absoluut geen schaduw is te vinden liepen de wandelaars dus volop in de zon. Maar, geen gemopper. Vooral veel plezier met elkaar. Het wandelschema dat was gemaakt konden alle wandelaars volhouden. Daar waar nodig door de rust ietsje in te korten bleef de wandelgroep goed bij elkaar. Ja, en dat is dan weer extra hard werken voor de verzorgingsploeg. Ook de pijlers werkte zich een slag in de rondte. Want als je een groep wandelaars een hoge trap op stuurt, of over een duin of door het losse zand, dan moet je als pijler dus ook die hindernissen nemen (meestal). En als we het dan over hard werken hebben, dan moeten we niet vergeten de kookbrigade te noemen. In de bar en in de keuken was er een compleet hotel-team aanwezig die voor alles zorgde. Er was door Keurslager Heunks een prachtig en gevarieerd buffet gemaakt. En ja, de slager stond zelf (na 80 km wandelen) ook te bikkelen in de keuken om zo een feestmaaltijd te verzorgen voor honderd man. Het ijsje met aardbeien na afloop was feestelijk versiert met het RWV jubileumlogo. Dezelfde ploeg zorgde de volgende ochtend voor een compleet ontbijt. Zelfs gebakken of gekookte eieren en gebakken spek stond klaar voor de deels nog slaperige wandelaars die via het buffet zelf hun ontbijt konden samenstellen. De tweede etappe was deels door Hansje en Adrie Zoon gemaakt en deels een bewerkte kopie van de laatste helft van de Kennedy-plus wandeling uit 2013. Voor veel wandelaars viel de route mee. Minder zwaar dan de eerste dag. Maar, door het zonnetje op zondag 3 juni werd het toch een zware dag. Op twee momenten heeft de RWV extra verzorging ingelast. Zo was er op het warmst van de dag een ijsje voor onderweg. 

Terwijl de verzorgingsploeg de bestelbussen leegmaakte en de mensen van de tassenwagen de bagage bij de finish loste liepen de wandelaars de laatste kilometers. Om exact 20:00 uur kwamen de wandelaars als één groep over de dijk, in het zicht van het wachtende publiek. Vrolijke livemuziek klonk er, applaus en heel veel felicitaties voor de geleverde prestaties. Binnen, in de kantine van PSV Poortugaal konden de deelnemers eindelijk weer even zitten. Men hoorde de enthousiaste woorden van de Burgemeester van Albrandswaard, Hans Wagner. Hij haalde de band aan die de RWV heeft met z’n mooie gemeente door o.a. de Rhoonse Griendentocht die de RWV er ieder jaar organiseert. Dick van der Tang en Annie van der Meer namen als eerste de herinneringsplaquette, hun diploma en een speciaal speld je in ontvangst. Annie en Dick liepen alle jubileum-monsterwandelingen mee vanaf 1978 (Ronde van Zuid-Holland, Deltatocht, Vaals-Rotterdam, Nijmegen-Rotterdam en nu dus Vlissingen-Rotterdam). In vlot tempo kregen daarna alle wandelaars en natuurlijk ook alle vrijwilligers diezelfde plaquette, een diploma, een jubileumspeldje en applaus voor iedereen. Onze sponsor Europe Pallet feliciteerde de RWV en de deelnemers en vrijwilligers. Voor iedereen was er een speciale cake met daarop die felicitatie. In vlot tempo zorgde de pendeldienst van een groepje RWV-vrijwilligers ervoor dat de deelnemers bij de metro kwamen.

Kortom, afscheid nemen met “Tot ziens” en “Bedankt, het was bijzonder”. 

Nu kunnen we gaan nadenken over een mooie/bijzondere monsterwandeling in 2028 bij het eeuwfeest van de RWV.... Wie heeft er een goed iedee?


Nieuwsarchief