Kennedy-Plus-Mars

29-06-2013


Om exact 22:00 uur op 28 juni 2013 startte 160 dappere wandelaars aan de Kennedy-Plus-Mars van de RWV.  20 uur later om 17:59 uur op 29 juni finishte het laatste groepje doorzetters en konden we vaststellen dat 149 wandelaars deze bijzondere wandeling hadden uitgelopen.


Om 3:00 uur droog
De weersomstandigheden rond de start waren regenachtig. En dat bleef de eerste uren zo. De verwachte stortbuien bleven niet weg. De harde regen spoelde de krijtpijlen die waren neergezet om de route aan te geven van de straat. Daarmee was door de routemarkeerders gelukkig rekening gehouden. Zij hadden ook papieren pijlen opgehangen. Dat was een zware klus geweest, maar die inspanning bleek toch zinvol. De regen had niet alleen invloed op de pijlen. De wandelaars kregen ook te maken met grote plassen op de paden en wegen. De wandeling was uitgezet als groen en natuurlijk. Dat maakt een wandeling vaak wel zwaar om te lopen. Maar nu, onder deze omstandigheden was het nog zwaarder. Takken hangen door het gewicht van al dat water net wat lager en dus moet men ook daar nog op letten. Over een graspad lopen is bij regen geen pretje, zeker als het gras niet kort gemaaid is. Het was voor de wandelaars bijna onmogelijk om enigszins droog te blijven. Kleding en schoenen raakten doorweekt. Bij menig wandelaar was nauwelijks nog iets van de kleding droog. En zo verliepen de eerste uren tot ongeveer 3:00 uur. De regen werd minder en langzaam werd het minder nat. De 'schade' aan de markering is dan natuurlijk nog wel lastig. De kans om een papieren pijl op een paal of boom niet te zien is groter dan bij krijtpijlen op straat. In het dorp Zwartewaal liepen diverse mensen op dezelfde plek niet goed en kwamen zo op een andere manier bij de rust. Gelukkig hoefde men niet lang/moeilijk te zoeken. Men kwam simpel toch wel bij de rust in de kantine van vv Zwartewaal, zonder echt omlopen. Bij deze rust was er voor iedere wandelaar een consumptiebon van RWV om te gebruiken voor een drankje naar keuze. Koffie, thee en chocolademelk was ook nog eens gratis. Een leuk idee van de kantine beheerder van vv Zwartewaal dat door de wandelaars erg positief werd gewaardeerd. Ook in het nachtelijke stuk via Brielle naar Rockanje, in de buurt vaan Oostvoorne werd er door een grote groep wandelaars een stuk gewandeld dat de routemakers niet hadden willen doen. Er hoeft maar één wandelaar fout te lopen en daarachter volgen er meer. Begrijpelijk dat de voorganger wordt gevolgd. Naar schatting 50 wandelaars liepen achter elkaar aan en zo dus een lang stuk over het strand naar Rockanje in plaats van door het mooie duingebied. Met ongeveer 20 minuten extra looptijd en goed uitgewaaid kwam gelukkig ook deze groep wandelaars in de rust in Rockanje. Omdat het inmiddels droog was, en het licht begon te worden was er hierna gelukkig geen sprake meer van fout lopen. Toen aan het einde van de middag de laatste kilometers werden afgelegd was het zelfs zonnig en warm. Het weer had dus een grote invloed op de beleving van deze Kennedy-Plus-Mars en maakte deze wandeling nog zwaarder dan hij al was.


Route

De wandelroute was niet vlot even in elkaar gezet. Twee jaar geleden begonnen Arie den Hartog en Cor van Wijnen aan het uitwerken van een idee dat we hadden. Vanuit Poortugaal liep men naar Hoogvliet en ging men over de Botlekbrug langs de 's nachts indrukwekkend verlichte raffinaderijen aldaar. Via de Hartelbrug richting het groen van Voorne-Putten. Geervliet, Heenvliet, Rust in Zwartewaal, Brielle, Oostvoorne, Rust in Rockanje, Hellevoetsluis, Rust in Zuidland, Simomshaven, Spijkenisse, Hoogvliet en weer terug naar Poortugaal. De 80 km route is <HIER>  te bekijken. En de 85km is <HIER> te zien. De routebeschrijving kan u <HIER>  nog eens nalezen. Vele keren gingen de routebouwers op pad om te zoeken naar leuke stukken route. Controleren, uitwerken en nog eens nalopen. Zo ontstond deze verrassende route door een bijzondere omgeving. Dat het een zware tocht zou worden, dat werd vooraf wel duidelijk. Dat de route mede door het weer nog wat extra zwaar werd, dat was nooit de gedachte. Veel wandelaars gaven aan verrast te zijn door de bijzondere route. "Als jullie het nog eens doen, draai dan de route maar om, want volgens mij hebben we in het donker nauwelijks kunnen zien hoe mooi het was waar we liepen.", zei een deelnemer. Anderen gaven vergelijkbaar commentaar. Maar ja, nog een keer, 85 jaar wordt je maar één keer. Deze wandeling was uniek.

 

Afscheid
De verzorgingsploeg had als taak om die zware wandeling wel aangenaam te maken. Met een gevarieerd aanbod werd men op iedere verzorgingspost verrast met een andere versnapering. Naast de gebruikelijke koffie, thee of limonade en brood waren er zaken als: Donuts en berliner bollen. broodje shoarma, soep, vlaflip, pannenkoek en zelfs taart. Deze bijzondere verzorging was vanwege het 85 jarig bestaan bedacht door het hoofd van de verzorging, Sico Wiekeraad. Voor Sico was dit een bijzondere wandeling. Na 25 jaar de verzorging bij RWV te hebben geleid was dit zijn laatste tocht. En daar heeft hij, met zijn ploeg medewerkers wat bijzonders weten te maken. Het werd een afscheid met een bijzondere wandeling, zoals Sico er in die vele jaren toch ook al een aantal heeft meegemaakt. Met name eerdere jubileum tochten komen dan in de herinnering. En zo zal ook deze Kennedy-Plus-Mars hopelijk in de herinnering gaan. Bijzonder, zwaar, mooi, leuk, lekker.

 

11 uitvallers
Natuurlijk had de regen van de eerste uren veel invloed op het aantal uitvallers. Met natte voeten ontstaan er makkelijker blaren. Dat merkte ook de EHBO ploeg die het daardoor drukker heeft dan bij bijvoorbeeld onze 'gewone' Kennedymars in april. Op 14 km was zodoende de eerste uitvaller een feit. En verdeeld in tijd en afstand volgde er meer. Bij de meeste van hen was vermoeidheid en blaren de aangegeven oorzaak van het stoppen. De regen van de eerste uren had het extra zwaar gemaakt. De bezemwagen maakte vele kilometers om te zorgen dat de uitvallers veilig naar huis konden komen. Uiteindelijk bleef het aantal uitvallers beperkt tot 11. Voor ieder van hen natuurlijk een teleurstelling, maar we moeten ook vaststellen dat 11 op 160 = 6,9% uitvallers geen slecht resultaat is.

 

Bedankt
Op deze plaats wil ik de ongeveer 40 vrijwilligers bedanken die hebben meegeholpen om van deze Kennedy-Plus-Mars, 85 jaar RWV iets bijzonders te maken. Tassen vervoer, pijler, verzorging, startburo, begeleiding, routebouwers, ophalen van pijlen, administratie, finish, bezemwagen, EHBO. Veel mensen met uiteenlopende taken. En dan is het niet alleen van belang dat al die zaken worden gedaan. Het resultaat komt vooral uit de manier waarop de taken worden ingevuld. Onze dank gaat ook uit naar onze sponsors zoals Drukkerij Riezebos en Europpallet. Die laatste had voor alle deelnemers aan de start nog een felicitatie in de vorm van een cake. Iedereen bedankt, en in dit geval eens echt een uitzondering.... Sico.... BEDANKT voor deze mooie Kennedy-Plus-Mars!!

 

Verslagen en foto's
Op deze plaats zullen we linkjes zetten naar verslagen of foto's over deze Kennedy-Plus-Mars. Onze eigen fotograaf maakte natuurlijk foto's, maar ook verslagen van deelnemers wilt u misschien wel lezen:

 

RWV-fotoalbum 

Jannie Bos

Monique v/d Slot

Adriaan van den Dool

Jack Bertrums & Opgenomen GPS-track 85km route

Gerrit Riezebos

Frans Leijtens

 

 

 


Nieuwsarchief