Zo’n spannend kampioenschap hebben we in jaren niet meegemaakt! Op de 20 kilometer ontstond er een kopgroepje met Paul Jansen, André van Slooten, Remco de Bruin en Katrin Schusters. Remco de Bruin viel als eerste af, de anderen gingen door. Daarna moest Katrin Schusters een gaatje laten vallen. Paul Jansen en André van Slooten gingen samen door. Vervolgens liep Paul Jansen weg bij André en de kaarten leken geschud.

Maar niets was minder waar! Het spel moest nog beginnen. Paul Jansen kreeg steeds meer last van zijn blessure en liet zijn tempo zakken. André van Slooten kwam weer bij en ging er over heen. Even later ging ook Karin Schusters Paul voorbij. En intussen kwam ook Remco de Bruin weer dichterbij. Maar ook was Rob Tersteeg vanuit het achterveld aan een opmars bezig. Waar de anderen verzwakten, hield hij zijn tempo goed vast. Hij passeerde Remco de Bruin en schoof op naar de derde plaats. Hij kreeg ook Paul Jansen in zicht en hij schoof verder op naar de tweede plaats. En toen waren de kaarten inderdaad geschud.
André van Slooten kon in de laatste meters de aanstormende Katrin Schusters nog net achter zich houden. Het leverde André het goud op. Rob Tersteeg, die zijn wedstrijd zo goed ingedeeld had, pakte het zilver. Het lukte Remco de Bruin niet om Paul Jansen nog te achterhalen, dus het brons ging naar Paul (“die kleur had ik nog niet”, zo vertelde hij vrolijk) en Remco strandde op de ondankbare vierde plek. Edwin van Wijngaarden werd een week na zijn 100 kilometer knap 5e in een hele verdienstelijke tijd. Henk Plasman kwam als 65-plusser iets tekort voor zijn leeftijdsrecords, maar hij werd wel mooi zesde. Op de zevende plaats finishte Wilfried van Bremen, die heel dapper een week na zijn 100 mijl met volop blaren startte op dit nationale kampioenschap. En als 8e finishte zeventiger Theo Koenis, die in zijn jongere jaren vaak meedeed voor de medailles.

10 km vrouwen
Bij de 10 kilometer vrouwen was er natuurlijk minder spanning voor het goud. Anne van Andel ging razendsnel van start en dubbelde het hele veld. Om de tweede plaats was er wel sprake van strijd. Loes van Bremen en Jacqueline van Drongelen bleven rondenlang bij elkaar. Jacqueline had de 100 mijl van de week ervoor nog in de benen, maar ze bleef dapper strijden. En Loes had niet alleen oog voor het zilver, maar ook voor het Nederlands record V35. Loes wist uiteindelijk weg te lopen van Jacqueline en finishte in 1.04.08 uur. Daarmee liep ze het oudste snelwandelrecord bij de vrouwen uit de boeken. Dat record van 1.04.45 uur was op 28 april 1978 in Roosendaal gelopen door Miny Starrenburg. Jenny Acuna finishte 4e bij dit NK en Larissa Droogendijk werd vijfde.

Start gemist
Op de 5 kilometer miste een groepje Amsterdamse jongens de start. Ze konden onverrichterzake weer naar huis. Benjamin Fritzsch won deze afstand met Liesbet De Smet als goede tweede en ook Ad Martens haalde het podium.

Vlekkeloos
De 1 kilometer werd met ruime voorsprong in een vlekkeloze stijl gewonnen door Ranomi Rijntjes. En natuurlijk zagen we een gefocuste Marit en Mick van Bremen, die lieten zien hoe correct snelwandelen er uit ziet!

Klik hier voor de volledige uitslag