Zondag 2 oktober was de Wielerbaan Pijnenburg in Tilburg weer het decor waarin het Nederlands Kampioenschap en het Belgisch Kampioenschap snelwandelen werd gehouden.

Het is dit jaar voor het eerst dat de heroïsche 50 km niet op het programma stond. Om diverse redenen heeft Worldathletics (voorheen IAAF) besloten de koningsafstand in te korten tot 35 km. De mannen konden zich dit weekend dus meten over 35 km, de vrouwen konden zich weer meten over 20 km, een afstand die lang niet op het programma bij de Nederlandse Kampioenschappen stond.

Om ca. acht minuten over elf viel het startschot en de 26-jarige Duitse atleet Nathaniel Seiler nam direct de leiding om deze niet meer af te staan. Hij finishte in 2:43:32 met de kanttekening dat hij drie rode kaarten op het bord zag en daarom 3,5 minuten in de penalty-zone moest verblijven. De volgende twee finishers waren achtereenvolgens eveneens Duitse Bianca Maria Dittrich en Katrin Schusters.
De vierde die de meet passeerde was Rob Tersteeg in 3:20:10 die zich daarmee de eerste Nederlands Kampioen 35 km snelwandelen mag noemen. In 3:27:55 kwam onze Belgische vriend Peter Van Hove over de streep en werd daarmee Belgisch kampioen op deze afstand.   Na deze twee kampioenen legde Wilfried van Bremen beslag op het Nederlandse zilver, Benjamin Leroy op het Belgische zilver en wist André van Sloten nog net binnen de vier uur het Nederlandse brons te bemachtigen. Voor Nederland dus drie RWV-ers op het podium.
Het werd in de loop van de zondag steeds zonniger en warmer wat enkel atleten zodanig parten speelde dat zij de strijd opgeven.

Een uur nadat de atleten op de 35 km startten ging het NK en BK 20 km vrouwen van start. Hier, net als bij de 35 km, een gezelschap van mannen en vrouwen die met elkaar wilden wedijveren. Ook hier was de eerste die de finish passeerde een Duitser, de 34-jarige Pascal Artus.  Nederlands kampioene werd Anne van Andel (DAK Drunen) in een tijd van 1:52:23, gevolgd door Loes van Bremen (RWV) voor zilver en Jacqueline van Drongelen (DAK Drunen) voor brons. Larissa Droogendijk  (RWV) greep helaas naast de medailles, maar verbeterde wel haar persoonlijk record met enkele minuten.

Op het bijnummer 10 km kwam de Hongaar Norbert Toth als eerste over de meet in een tijd van 42:40 De Ierse Kate Veale legde beslag op de tweede plaats en Remco de Bruin (RWV) beperkte zich tot deze afstand, deed rustig aan en werd derde. Henk Plasman (Generaal Michaelis) mocht zich op de vierde plaats weten in een tijd van 58:52 en daarmee de nieuwe recordhouder op deze afstand in de categorie Masters M65. Het oude record stond sinds 2002 op naam van Tjabel Ras die er toen 22 seconden langer over deed.

Op de 5 km was Jasper van Hove (BEL) de sterkste, de 3 km kwam op naam van Luise Brzoska (GER) en de 1 km was de prooi van Felix Bauer (GER).

De volledige uitslag staat hier.

Ook de media pakte dit kampioenschap op:

Omroep Brabant 1

Omroep Brabant 2

Volkskrant

Bianca-Annet-Andre-Agniezska